Zwemlessen

Waar gaan de zwemlessen door?

De zwemlessen gaan door in openlucht in onze tuin in een verwarmd zwembad van 9,5x4m. Indien het niet storend is voor de zwemmer, mag je als ouder wachten in de overdekte lounge.  

Anngezien er buiten wordt gezwommen, loopt het zwemseizoen van april/mei tem oktober.  

Kan ik ook voor de leeftijd van 5 jaar starten?

Nee, dat kan niet voor het aanleren van een zwemstijl. Wel is het mogelijk om een reeks van 10 lessen watergewenning te volgen.
Tijdens de watergewenning komen er een aantal belangrijk vaardigheden aan bod die later nodig zijn voor het aanleren van een zwemstijl:

- inspringen in het water en zich naar de kant begeven
 
- drijven op de rug en op de buik
-  
iets leren opduiken van de bodem
zich met een drijvend middel voortbewegen in het water.


Wanneer kan ik starten met zwemlessen?

Vanaf 5 jaar kan je starten met het aanleren van een zwemslag. Dit omdat het toch wel wat coördinatie vraagt en het voor een beginnende zwemmer best ook hard werken is om dit onder te knie te krijgen.

Het aanleren van een zwemstijl gebeurt tevens ook met de juiste ademhaling. Deze aanpak zorgt ervoor dat het aanleren van een zwemslag iets langer duurt dan wanneer er enkel met het hoofd boven wordt gezwommen. 

Bovendien starten we altijd ZONDER zwembril. Een zwembril mag geen vals gevoel van veiligheid geven, daarom dat ik steevast en overtuigd zwembrilletjes aan de kant laat.

Een reeks watergewenning van 10 lesjes kan steeds wel opgestart worden voor de leeftijd van 5 jaar. Er zijn een aantal vaardigheden die hier aan bod komen en belangrijk zijn vooraleer men start met eigenlijke zwemlessen: 

  • drijven (zowel op de rug als op de buik)
  • inspringen van de kant en zich naar de kant behelpen
  • opduiken van de bodem van leuke materialen. 


Hoe lang duurt het? 

Een lesje zelf duurt 30 minuutjes. Een reeks watergewenning wordt aangeboden in lesjes van 10. 


Voor een zwemstijl aan te leren wil ik graag benadrukken dat iedereen uniek is. Zowel leeftijd, motoriek als een nodige portie vertrouwen is belangrijk.